Nieuw kiesstelsel: combinatie van districtenstelsel en evenredige vertegenwoordiging

dinsdag 16 september 2003

Het kabinet wil de evenredige vertegenwoordiging gaan combineren met een districtenstelsel. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken die vandaag tegelijk met de Miljoenennota aan de Tweede Kamer is aangeboden. In de ook vandaag voorgelezen troonrede kondigde de Koningin een kiesstelsel met districten al aan. Een wetsvoorstel hiervoor zal in 2004 worden ingediend.

Uitgangspunt van het nieuwe kiesstelsel is een sterkere nadruk op het mandaat van de gekozene. Een deel van de Tweede Kamer zou gekozen moeten worden via districten. Het kabinet introduceert daar het nieuwe woord 'arena' voor. Het andere deel van de Kamer zou dan moeten worden samengesteld via landelijke lijsten.

Het kabinet stelt twee voorwaarden aan het nieuwe kiesstelsel: het stelsel moet binnen de grondwettelijke uitgangspunten van evenredige vertegenwoordiging blijven en ook het aantal van 150 Kamerzetels moet ongewijzigd blijven.

Het voorgestelde stelsel lijkt veel op het kiesstelsel zoals nu de Duitse Bondsdag, de Duitse tegenhanger van de Tweede Kamer, wordt gekozen. In Duitsland worden twee stemmen uitgebracht: één regionale stem en een landelijke stem. Het Nederlandse kabinet spreekt zich daar niet voor uit. Er kan in Nederland wel worden gestemd op een regionale kandidaat, maar de zetelverdeling vindt plaats op basis van het totaal aantal, in het gehele land, op een partij uitgebrachte stemmen.

bron: begroting 2003 ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

 

meer over

verwant nieuws