Vrij verkeer van goederen: Commissie start procedures tegen Zweden (import alcohol voor privégebruik), Oostenrijk (kwaliteitslabels op producten), en Nederland (houtkachels)

maandag 20 oktober 2003

De Europese Commissie heeft Zweden officieel gevraagd het verbod voor Zweedse consumenten om onafhankelijke tussenpersonen voor eigen gebruik bestemde alcoholische dranken uit andere lidstaten naar Zweden te laten meenemen, op te heffen. Ook heeft de Commissie Oostenrijk officieel verzocht zijn systeem van kwaliteitslabels voor producten te wijzigen, zodat er een eind komt aan de discriminatie tussen Oostenrijkse producten en producten uit andere EU-landen. Verder heeft de Commissie Nederland gevraagd zijn voorschriften te wijzigen, ingevolge waarvan houtkachels die in een andere EU-lidstaat al voor de verkoop zijn goedgekeurd, ook nog eens door een Nederlandse keuringsinstantie moeten worden goedgekeurd voor ze in Nederland in de handel mogen worden gebracht. Het gaat bij de verzoeken van de Commissie om met redenen omklede adviezen, de tweede fase van de inbreukprocedure volgens artikel 226 van het EG-Verdrag. Wanneer binnen een bepaalde termijn, gewoonlijk twee maanden, geen bevredigend antwoord wordt verkregen, kan de Commissie de lidstaten voor het Europese Hof van Justitie dagen.

Wanneer nationale voorschriften het vrije verkeer van goederen (een van de fundamentele beginselen van de interne markt; zie artikel 28 van het EG-verdrag) binnen de Europese Unie belemmeren, wordt bedrijven het recht ontnomen een product binnen de gehele Unie te verkopen. Daardoor zal de concurrentie op de nationale markten afnemen. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat de consument een geringere keus heeft en meer dreigt te moeten betalen.

Zweden - meenemen van alcoholische dranken door particulieren

De Commissie heeft een met redenen omkleed advies naar Zweden gestuurd over een verbod voor particulieren om onafhankelijke tussenpersonen alcoholische dranken uit andere lidstaten naar Zweden te laten meenemen. Volgens de Zweedse wetgeving is het particulieren onder bepaalde omstandigheden toegestaan alcohol voor eigen gebruik Zweden binnen te brengen, maar zij moeten dat wel persoonlijk doen. Indien Zweedse consumenten fysiek niet in staat zijn zelf het product het land binnen te brengen, is hun enige mogelijkheid Systembolaget, het nationale detailhandelsmonopolie voor alcohol, te vragen dit voor hen te doen.

De Zweedse autoriteiten beweren dat het verbod noodzakelijk is met het oog op de volksgezondheid. De Commissie is evenwel van mening dat een in Zweden woonachtige particulier niet mag worden belet producten te kopen die in andere lidstaten in de handel zijn. Nationale bepalingen die dit verhinderen, vormen een handelsbelemmering.

Deze wordt niet uit de weg geruimd doordat de consument Systembolaget kan vragen alcohol het land binnen te brengen. Volgens de Commissie kan de volksgezondheid ook op een andere, de handel tussen de lidstaten minder beperkende wijze tegen de gevolgen van excessief alcoholgebruik worden beschermd.

Oostenrijk - kwaliteitslabel

De Commissie heeft een met redenen omkleed advies naar Oostenrijk gestuurd, waarin zij preciseert dat een kwaliteitslabel niet mag worden gegeven op grond van de herkomst van de producten.

In Oostenrijk kunnen Oostenrijkse producten een kwaliteitslabel, "AUSTRIA-Gütezeichen", krijgen op grond van een onderzoek door een gekwalificeerd controle-instituut. Producten uit het buitenland kunnen weliswaar ook een kwaliteitslabel krijgen, maar dit ziet er dan anders uit.

De Oostenrijkse regering heeft de Commissie tot dusverre niet uitgelegd waarom kwaliteitslabels er anders uitzien naargelang het gaat om Oostenrijkse of buitenlandse producten.

De Commissie is van mening dat deze regeling bijdraagt tot een consolidatie van de consumentengewoonten. Hierdoor kan het moeilijker worden producten uit andere lidstaten op de Oostenrijkse markt te verkopen.

Nederland - houtkachels

Volgens de Nederlandse wetgeving moeten bepaalde soorten houtkachels een typegoedkeuring hebben voordat ze in Nederland mogen worden verhandeld. Deze typegoedkeuring kan alleen door een in Nederland gevestigde keuringsinstantie worden verleend.

Een handelaar die het vereiste onderzoek al door een in een andere lidstaat gevestigde instelling heeft laten uitvoeren, moet dit onderzoek dus steeds opnieuw in Nederland laten verrichten.

Dit nieuwe onderzoek leidt tot overbodige kosten en vormt een ongerechtvaardigde belemmering van de Europese handel in houtkachels. Een dergelijke eis is ook onverenigbaar met het verbod op beperkingen op het vrij verrichten van diensten (artikel 49 van het EG-Verdrag). Het feit dat de keuringsinstantie in Nederland moet zijn gevestigd, is immers een discriminatie ten opzichte van in een andere lidstaat gevestigde instanties.

Ook moet volgens de regeling een symbool van typegoedkeuring op al goedgekeurde houtkachels worden aangebracht. Hierdoor moet het product voor de Nederlandse markt worden gewijzigd, wat ook al een ongerechtvaardigde inbreuk op het vrije verkeer in houtkachels betekent.

Daarom heeft de Commissie een met redenen omkleed advies naar Nederland gestuurd.

Recente algemene informatie over inbreuken met betrekking tot alle lidstaten is te vinden op het volgende adres:

http://europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.htm