Regeringsvoorstel kan referendum met enkele jaren vertragen

donderdag 20 november 2003

De regering keurt het Tweede-Kamerinitiatief voor het houden van een referendum over de Europese Grondwet af. Dit verklaarde minister De Graaf i (D66, bestuurlijke vernieuwing), tijdens de behandeling van het initiatief-wetsvoorstel. De minister is overigens niet tegen een referendum over dit onderwerp, maar bouwt er een potentiële vertraging in van enkele jaren.

De definitieve tekst van de Europese Grondwet zal waarschijnlijk in december of januari vastgesteld worden. De Tweede Kamer wil dat deze tekst inzet wordt van een referendum, dat op 10 juni 2004 gehouden moet worden (tegelijk met de verkiezingen voor het Europees Parlement).

De regering wil echter wachten met het referendum totdat zij een goedkeuringswet maakt, die bepaalt dat de Europese Grondwet ook voor Nederland zal gelden. Het referendum zou dan volgens De Graaf moeten gaan over deze goedkeuringswet, en niet over de Grondwet zelf.

Het maken van een dergelijke wet vergt nogal wat tijd. Zo is het Europese Verdrag van Nice, waarmee de uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten mogelijk werd, in december 2000 getekend door de staatshoofden en regeringsleiders. Het Nederlandse parlement ratificeerde de goedkeuringswet van dit verdrag echter pas in februari 2003.

Bron: Staatscourant, 20 november 2003