Dittrich: premier moet troonrede voorlezen; Van Aartsen: kiesstelsel met 150 districten

donderdag 18 december 2003

Zowel D66-fractievoorzitter Dittrich i als zijn collega van de VVD Van Aartsen i laten deze week in Vrij Nederland staatsrechtelijk vernieuwingsballonnetjes op. Dittrich vindt dat niet de Koningin maar de premier de troonrede moet voorlezen, en Van Aartsen houdt een pleidooi voor een puur districtenstelsel van 150 districten.

Omdat de premier de troonrede zelf schrijft en ook het regeringsbeleid verdedigt, moet hij de troonrede voorlezen, meent Dittrich. Hij noemt het 'volksverlakkerij' dat de Koningin dat doet. Televisiekijkend Nederland denkt nu ten onrechte dat de Koningin de troonrede ook geschreven heeft. Wel mag de Koningin van Dittrich nog in de Gouden Koets naar de Ridderzaal, maar daar zal zij naar de premier moeten luisteren.

Van Aartsen wil Nederland in 150 districten verdelen die elk hun Tweede-Kamerlid kiezen. Zijn idee is een reactie op het nieuwe kiesstelsel dat onlangs door minister De Graaf i werd gelanceerd. Dat voorstel gaat volgens Van Aartsen niet ver genoeg. Voor het pure districtenstelsel is volgens Van Aartsen wel een wijziging van de Grondwet nodig. Omdat het regeerakkoord daarin niet voorziet is de VVD-voorman overigens niet van plan zijn idee verder uit te werken.

bron: de Volkskrant


verwant nieuws