Tjeenk Willink: politici missen diepgang en visie

woensdag 24 december 2003

Vice-president Tjeenk Willink i van de Raad van State vindt dat het politici vaak ontbreekt aan probleemanalyse, staatkundige visie en historisch inzicht. Hij zegt dat in een interview met 'Christen-Democratische Verkenningen', het blad van het wetenschappelijk bureau van het CDA. Door het gebrek aan kennis kunnen discussies gemakkelijk in geklets ontaarden.

Tjeenk Willink vindt dat er eerder te weinig afstand tussen burgers en politici is dan een te grote kloof. De politiek is daardoor te incidentrijk geworden. Hij stelt verder dat er wel is gediscussieerd over het staatsbestel, maar dat er weinig over is nagedacht. Het ontbreekt aan analyse van het functioneren van de staat. Vragen als: wat waren de problemen, bestaan die nog, en waarom voldoet het antwoord niet meer? zouden eerst moeten worden beantwoord, voordat een discussie begint.

Als probleem signaleert Tjeenk Willink verder dat ambtenaren de keuzes maken die eigenlijk door politieke bestuurders zouden moeten worden gemaakt. Ambtenaren kunnen echter geen verantwoording afleggen aan de volksvertegenwoordiging. Tjeenk Willink vindt dat de politiek weer het overwicht moet krijgen; dat politici de richting van beleid moeten aangeven. Dat vraagt volgens hem om partijen en politici met visie.

bron: website CDA