Europese Raad: Grondwet, nieuwe Commissie en EU-budget

25-03-2004
 

In de periode voorafgaand deze Europese Raad i overlegt het Ierse voorzitterschap met alle lidstaten en kandidaat-lidstaten over de Europese Grondwet. De conclusies van deze bilaterale overleggen zullen tijdens de Europese Raad besproken worden.

Voorafgaand aan deze Europese top bespreken Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hoe zij denken over de Grondwet. Dit overleg tussen de 'Grote Drie', dat in de toekomst regelmatiger plaats zal vinden, is een nieuw gegeven.

Europese economie en strijd tegen terrorisme

Op de agenda van de Europese Raad zou het stimuleren van de stagnerende Europese economie een prominente plek innemen. De recente bomaanvallen op de Madrileense forenzentreinen van 11 maart 2004 hebben echter de bestrijding van terrorisme in het brandpunt van de politieke actualiteit gezet. Het Ierse voorzitterschap zal tijdens deze Europese Raad een EU Actieplan tegen terrorisme presenteren.

Europese Commissie

Met de uitbreiding van de Europese Unie per 1 mei 2004, groeit de Europese Commissie i van 20 naar 30 leden.

Romano Prodi i, de voorzitter van de huidige Commissie, presenteerde eind februari de kandidatenlijst voor de tien nieuwe leden van de Europese Commissie. Tijdens deze top zullen de regeringsleiders en staatshoofden de kandidatuur bekrachtigen.

Nieuwe Spaanse premier

Op 14 maart 2004 zijn de Spanjaarden naar de stembus gegaan. De omstandigheden waren extreem, omdat op 11 maart de Spaanse hoofdstad Madrid werd opgeschrikt door bomexplosies die een aantal forenzentreinen troffen. De terroristische aanval kostte aan ongeveer 200 mensen het leven.

De Partido Popular van de zittende premier José María Aznar heeft vervolgens een gevoelige nederlaag geleden (37 procent). De Socialistische Partij PSOE, geleid door José-Luis Rodríguez Zapatero, kreeg 43 procent. De socialisten moeten nu onderhandelen met een aantal kleinere partijen om een coalitieregering te vormen.

Bij de mislukking van de Grondwet-onderhandelingen in december 2003, speelde Aznar een hoofdrol door zijn opstelling over de stemweging in de Raad van Ministers i. Veel waarnemers verwachten dat de onderhandelingen over de Europese Grondwet een nieuwe fase in kunnen gaan door het aantreden van een nieuwe Spaanse premier.

Meer informatie