Juristen publiceren twee protocollen waarmee de Grondwet de oude verdragen kan vervangen

maandag 9 februari 2004

De werkgroep Juridische Deskundigen IGC heeft twee ontwerp-protocollen naar buiten gebracht (document CIG 65/04, 3 februari 2004). Het betreft:

  • 1. 
    Protocol betreffende de intrekking van de akten en verdragen tot aanvulling of wijziging van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap en van het Verdrag betreffende Europese Unie, en
  • 2. 
    Protocol betreffende de verkiezing van de leden van het Europees Parlement door middel van rechtstreekse algemene verkiezingen

De juridische deskundigen hebben eind 2003 de hele ontwerp-Grondwet van de Europese Conventie getoetst op de juridische kwaliteit. Vrijwel alle 465 artikelen zijn herschreven, bewerkt of samengevoegd. Dit heeft op 25 november 2003 geleid tot de publicatie van een volledig herziene tekst (CIG 50/03).

De twee protocollen zijn een noodzakelijke aanvulling op artikel IV-2 i, dat bepaalt dat alle huidige verdragen worden ingetrokken ten gunste van de Grondwet. Omdat de juristen eind 2003 onder een hoge tijdsdruk moesten werken, hebben zij destijds bij artikel IV-2 aangegeven dat de bijkomende protocollen vóór 10 februari 2004 gereed zouden zijn. Het document is op te vragen in het documentenoverzicht onder het artikel IV-2.

Bron: PDC