Eerste Kamer bereidt onderzoek voor naar wetsvoorstel referendum Europese Grondwet

donderdag 12 februari 2004

De Eerste-Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat houdt op 23 maart 2004 een onderzoek over het initiatief-wetsvoorstel voor een raadplegend referendum over de Europese Grondwet. Een dergelijk vooronderzoek is gebruikelijk, en vindt plaats voordat de Eerste Kamer over een wetsvoorstel stemt.

De Tweede Kamer heeft op 25 november 2003 ingestemd met het initiatief-wetsvoorstel. Het topoverleg tussen regeringsleiders en staatshoofden, dat op 13 december 2003 had moeten leiden tot een akkoord over de Europese Grondwet, eindigde echter in een mislukking. De onderhandelingen over de Europese Grondwet zijn inmiddels hervat, maar een referendum op 10 juni 2004 lijkt onhaalbaar.

De situatie rondom het initiatief-wetsvoorstel is hierdoor veranderd. De opstellers van het wetsvoorstel, de Tweede-Kamerleden Karimi, Dubbelboer en Van der Ham, gingen uit van een referendum dat tegelijk met de Europese verkiezingen van 10 juni 2004 gehouden zou worden. Hierdoor konden de kosten van een referendum beperkt blijven en naar schatting 9 miljoen euro bedragen.

In de nabeschouwing van de mislukte Europese top, wees het Tweede-Kamerlid Van der Staaij i (SGP) op de financiële gevolgen. Nu het referendum niet meer tegelijk met de Europese verkiezingen plaatsvindt, verwacht Van der Staaij dat de kosten de 20 miljoen euro ruim zullen overschrijden.

Bron: PDC, 12 februari 2004

Op de internetsite van de Eerste Kamer: