PvdA stelt evenredige vertegenwoordiging ter discussie

dinsdag 2 maart 2004

Niesco Dubbelboer, woordvoerder bestuurlijke vernieuwing van de PvdA-Tweede-Kamerfractie, wijst het voorstel van minister De Graaf voor herziening van het kiesstelsel af. Hij vindt dat voorstel niet ver genoeg gaan en pleit in een artikel in 'Trouw' voor herinvoering van het meerderheidsstelsel zoals dat voor 1917 bestond. Daarmee wordt de bestaande evenredige vertegenwoordiging ter discussie gesteld.

Het PvdA-Kamerlid vindt dat in het voorstel-De Graaf de kiesdistricten te groot worden. Hij denkt dat daarmee de beoogde versterking van de band tussen kiezer en gekozene niet zal worden gerealiseerd. Met verkiezingen van alle 150 zetels in districten zou dat doel wel worden bereikt. Ieder Kamerlid moet dan namelijk zijn eigen zetel veroveren.

Dubbelboer noemt het voorstel van De Graaf 'haastig en onzorgvuldig'. Hij wil daarom een fundamentele discussie over het kiesstelsel. Voor afschaffing van de evenredige vertegenwoordiging is herziening van de Grondwet nodig en dat betekent dat dit pas na verkiezingen kan worden gerealiseerd.

bron: Trouw