Wordt Europa geleid door voorzitters of presidenten?

De twee belangrijkste organen van de Europese Unie, de Europese Commissie i en de Europese Raad i, worden na de instelling van de Europese Grondwet beide geleid door een persoon met veel bevoegdheden. Maar welke functie bekleedt deze persoon?

De Nederlandse versie van het ontwerp-verdrag geeft aan dat zowel de Commissie als de Europese Raad geleid worden door een 'voorzitter'. Dit woord heeft echter een heel andere lading dan de functie die we in de Franse versie van het ontwerp-verdrag tegenkomen: namelijk 'président'. Dit is echter niet opzienbarend, omdat in het Frans "voorzitter" als "président" vertaald wordt.

Opmerkelijk genoeg hebben de Engelsen (die de functie 'chairman' hadden kunnen noemen) en de Duitsers ('Vorsitzender') gekozen voor respectievelijk 'president' en 'Präsident'. Veel nieuwe lidstaten kiezen voor een tussenvorm, door de functie 'premier' of 'eerste minister' te noemen. Een rondgang langs alle talen van de Europese Unie (inclusief de kandidaat-lidstaten) geeft het volgende overzicht:

 

President

Premier

Voorzitter

Duits (Präsident)
Engels (President)
Ests (President)
Frans (Président)
Italiaans (Presidente)
Maltees (Presidenza)
Portugees (Presidente)
Roemeens (Presedinte)
Spaans (Presidente)
Turks (Baskanligi)

Bulgaars (Predsedatenjat)
Grieks (Προεδρος)
Hongaars (Elnöke)
Litouws (Pirmininkas)
Sloveens (Predsednik)
Slowaaks (Predseda)
Tsjechisch (Predseda)

Deens (Formand)
Fins (Puheenjohtaja)
Lets (Priekssedetajs)
Nederlands (Voorzitter)
Pools (Przewodniczacy)
Zweeds (Ordförande)

Een aardige bijzonderheid in dit overzicht is dat de meeste Europese monarchieën kiezen voor een voorzitterstitel. Eigenlijk kiezen alleen de Britten bewust voor 'president', de vertaling van het woord 'voorzitter' is in het Spaans immers 'Presidente'.

Verder is het opvallend dat de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) elk voor een andere titulatuur kiezen.

Verwante artikelen: