De Graaf voert onderzoeken aan als verdediging voor nieuw kiesstelsel

vrijdag 19 maart 2004

Onderzoeksresultaten door de Universiteiten Twente en Utrecht ondersteunen het standpunt dat het door het kabinet voorgestelde tweestemmenstelsel het contact tussen kiezers en parlementariërs vergroot. Dat stelt minister De Graaf i in zijn beantwoording van vragen van de commissie Binnenlandse Zaken.

Uit het onderzoek blijkt dat in landen met een vergelijkbaar stelsel als het door De Graaf voorgestelde, de band tussen kiezer en gekozenen groter is dan nu in Nederland. Zo heeft in Duitsland 11 procent van de kiezers wel eens contact met parlementariërs. In Zweden is dat 20 procent en in Nieuw-Zeeland 24 procent. In Nederland heeft slechts 5 procent van de kiezers wel eens contact met een Kamerlid.

In zijn antwoord gaat de minister onder meer in op de wijze van tussentijdse vervanging van districtsafgevaardigden. De Graaf antwoordt dat zo'n afgevaardigde zal worden vervangen door een kandidaat van de landelijke lijst.

De minister merkt verder op dat er per districtskandidaat ongeveer 215.000 inwoners zullen zijn. Hij verwacht daarvan een toeneming van de ombudsfunctie van de Kamerleden. Ook denkt hij dat in districten met 5 à 6 zetels middelgrote partijen kans maken op een districtszetel.

bron: www.minbzk.nl

 

verwant nieuws

meer over