De Graaf: collectief ontslag voor alle burgemeesters

dinsdag 13 april 2004

Ondanks bezwaren van de regeringsfracties CDA en VVD wil minister De Graaf i van bestuurlijke vernieuwing alle burgemeesters in 2006 collectief ontslaan. Vervolgens worden de nieuwe burgemeesters dan gekozen. Dit blijkt uit twee conceptwetsvoorstellen die De Graaf voor advies heeft gestuurd naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Raad voor het Openbaar bestuur en de Kiesraad.

Eerder bleek al, bij de behandeling in de Tweede Kamer van de Hoofdlijnennotitie direct gekozen burgemeester i, dat CDA en VVD moeite hebben met een collectief ontslag. De Kamer nam zelfs een motie met min of meer die strekking aan. Toch houdt De Graaf vast aan het collectief ontslag omdat volgens hem bij de formatie is afgesproken dat de gekozen burgemeester nog deze kabinetsperiode zal worden ingevoerd.

Uit de conceptwetsvoorstellen blijkt verder dat de gekozen burgemeester de formatie van een nieuw college leidt, wethouders voordraagt en verantwoordelijk wordt voor handhaving van wet- en regelgeving en de openbare orde. Met andere woorden: de gekozen burgemeester wordt een lokale regeringsleider.

De adviesorganen krijgen een maand de tijd om te reageren. Nog voor het zomerreces wil De Graaf dan de concepten voor advies naar de Raad van State sturen. Daarmee start de formele  wetgevingsprocedure.

bron: Staatscourant nr. 66, 8 april 2004

 

meer over

verwant nieuws