Griffiers gemeenteraden: gekozen burgemeester vereist Grondwetswijziging

maandag 7 juni 2004

De gekozen burgemeester kan geen voorzitter van de gemeenteraad zijn. Daarom zal de Grondwet moeten worden gewijzigd nog voordat de gekozen burgemeester wordt ingevoerd. Dat stelt de Vereniging van Griffiers in haar advies aan minister De Graaf i naar aanleiding van zijn conceptwettekst voor de gekozen burgemeester.

In de Grondwet staat dat de burgemeester ook de gemeenteraad voorzit. Bij een burgemeester die gekozen is kunnen er conflictueuze situaties ontstaan. De minister wil in 2006 de gekozen burgemeester invoeren, omdat dat in het regeerakkoord is afgesproken. De regeerperiode houdt in 2006 bij nieuwe Tweede-Kamerverkiezingen op. Een Grondwetswijziging duurt langer. Vooral daarom vindt De Graaf een Grondwetswijziging niet nodig, hoewel hij ook geen probleem in het voorzitterschap van de gekozen burgemeester ziet. Wel heeft hij toegezegd, indien de Tweede Kamer dat wenst, een Grondwetswijziging op de rails te zetten.

De griffiers vrezen nu in de knoop te komen met hun loyaliteit. Zij moeten immers zowel de raad als zijn voorzitter ondersteunen, die elk hun eigen (verkiezings)programma hebben. De Vereniging van Griffiers stelt voor het presidium van de Gemeenteraad een wettelijke grondslag te geven met onder meer tot taak het bijeenroepen van de vergadering en het vaststellen van de agenda. Maar daar is dus wel een Grondwetswijziging voor nodig.

bron: Staatscourant 101, 1 juni 2003

 

meer over

Verwant nieuws: