Ieren verwachten vrijdag afronding van de Europese Grondwet

woensdag 16 juni 2004

De Ierse premier Bertie Ahern heeft Jan Peter Balkenende en de andere EU-staatshoofden en regeringsleiders de agenda gestuurd voor de Europese Raad i van 17 en 18 juni. Donderdag zal vanaf 14:00 vergaderd worden in het kader van de Intergouvernementele Conferentie i (IGC), om de laatste openstaande punten rond de Europese Grondwet af te ronden. Ahern verwacht dat een akkoord over de Europese Grondwet vrijdag bereikt is.

Sinds april is drie keer officieel vergaderd in het kader van de IGC op ministerieel niveau, onder leiding van de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Brian Cowen. Omdat tijdens deze vergaderingen veel openstaande punten zijn uitonderhandeld, zegt Cowen dat de staatshoofden en regeringsleiders zich donderdag kunnen concentreren op een korte agenda over de belangrijkste geschilpunten i (stemwegingen in de Raad van Ministers, inrichting van een toekomstige Europese Commissie..).

Naast de Europese Grondwet zullen de regeringsleiders zich ook met andere zaken bezighouden. Donderdagavond buigen de staatshoofden en regeringsleiders zich over de opvolging van Romano Prodi, die tot november voorzitter is van de Europese Commissie. Vrijdagochtend vergaderen de leiders over de bestrijding van terrorisme.

Bron: Persbericht Iers voorzitterschap, 15 juni 2004