Salarisverhoging voor ministers in volgend kabinet

maandag 28 juni 2004

Het kabinet zal het advies van de commissie Dijkstal niet opvolgen om de salarissen van de huidige ministers en staatssecretarissen te verhogen. Wel zal het kabinet alle voorbereidingen treffen om een salarisverhoging in te laten gaan op het moment dat een volgend kabinet aantreedt.

Een commissie onder voorzitterschap van Hans Dijkstal i had geconstateerd dat de salarissen van bewindslieden achterliepen bij de salarissen in het bedrijfsleven. De commissie sprak van een hersteloperatie en stelde daarom voor de salarissen met 30 procent te verhogen. Uit het onderzoek van de commissie bleek verder dat er topambtenaren en bestuurders van overheidsorganen zijn die meer verdienen dan ministers.

Het kabinet gaat deze hersteloperatie dus wel uitvoeren, maar pas met ingang van het volgend kabinet. Ook moet het ministerssalaris een plafond worden voor de inkomens van ambtenaren en bestuurders van overheidsorganen. Ten slotte zullen de topinkomens in de publieke en semi-publieke sector openbaar worden gemaakt.

bron: persbericht ministerraad dd. 25 juni 2004