Pim Fortuyn 'grootste Nederlander aller tijden'

maandag 15 november 2004

Pim Fortuyn is in een KRO-televisieprogramma uitgeroepen tot grootste Nederlander aller tijden. Willem van Oranje komt op de tweede plaats, Willem Drees op de derde.

Nederlanders konden de afgelopen weken via internet een stem uitbrengen op één van de top-tien grootste Nederlanders. Deze waren via een eerdere selectie uit tweehonderd Nederlanders overgebleven. Onder de top tien bevinden zich ook de filosoof Erasmus, de schilders Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh en de voetballer Johan Cruijff.

Het idee van de grootste Nederlander is overgenomen van de BBC waar in 2002 Sir Winston Churchill tot grootste Brit werd verkozen.

Eén dag na de verkiezing maakte de KRO bekend dat computers vastliepen bij de verwerking van ingekomen stemmen, waardoor veel stemmen pas na de uitzending werden geregistreerd. Aan het eind van de uitzending had Pim Fortuyn 115.000 stemmen, tegenover 111.000 voor Willem van Oranje. Zonder de technische storing zou Willem van Oranje met 161.000 stemmen eerste zijn geworden, gevolgd door Fortuyn met 130.000 stemmen. De KRO besloot Pim Fortuyn te handhaven als nummer 1, omdat procedureel het tellen van de stemmen staakte op het moment dat de uitzending eindigde.

bron: KRO-televisie programma 'De Grootste Nederlander'


meer over

biografiën