Referendum EU-grondwet kost Nederlandse belastingbetaler 23 miljoen euro

donderdag 25 november 2004

Vandaag heeft de Eerste Kamer antwoord gekregen op vragen over de organisatie van een referendum over de Europese Grondwet in Nederland. Het antwoord werd opgesteld door de indieners van het initiatief-wetsvoorstel dat een referendum mogelijk maakt, de Tweede-Kamerleden Fara Karimi (GroenLinks), Niesco Dubbelboer (PvdA) en Boris van der Ham (D66).

De Eerste-Kamerfracties van het CDA en de SP vroegen naar de totale kosten van het referendum. Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer, bleek dat minister Remkes uitgaat van een taal kostenplaatje van € 23.170.000. Dit bedrag vergoedt de inspanningen van gemeenten voor de organisatie, de kosten van (de staf van) de referendumcommissie, en een opkomstbevorderende mediacampagne.

Het wetgevingstraject die het referendum in Nederland mogelijk maakt, is nu bijna afgerond. De Eerste Kamer moet het initiatief-wetsvoorstel in stemming brengen. Naar verwachting zal dat begin december gebeuren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat ervan uit dat het referendum uiteindelijk zal plaatsvinden in mei of juni 2005.

Bron: Memorie van Antwoord, kamerstuk 29608 D, 25 november 2004; Site ministerie van Binnenlandse Zaken

Meer informatie over het wetgevingstraject: