EK-fractie VVD twijfelt over referendum

maandag 24 januari 2005

Op dinsdag 25 januari 2005 beslist de Eerste Kamer of de Nederlandse kiezers zich via een referendum mogen uitspreken over de Europese Grondwet. Aanvankelijk leek de stemming in de senaat een formaliteit, maar sinds vorige week lijkt de uitslag van de stemming minder zeker omdat de VVD-fractie de aanvankelijke steun lijkt te heroverwegen.

Tijdens het debat over het referendum, dat plaatsvond op 18 januari 2005, zei VVD-senator Jan van Heukelum i dat de VVD-fractie worstelt met het voorstel. In het wetsvoorstel staat dat het referendum slechts raadplegend is, zodat het Nederlandse parlement formeel de uitslag van de volkraadpleging naast zich neer kan leggen. De PvdA, GroenLinks, SP en D66 hebben echter al aangegeven dat zij de uitslag als bindend zullen beschouwen. Volgens Van Heukelum mag dit niet, omdat volksvertegenwoordigers een eed hebben afgelegd dat zij hun stemgedrag niet door anderen laten beïnvloeden. De opstelling van PvdA, GroenLinks, SP en D66 heeft de VVD-fractie in de Eerste Kamer aan het twijfelen gebracht.

De Tweede Kamer stemde in oktober 2004 met ruime meerderheid vóór de organisatie van een referendum. Alleen het CDA, de ChristenUnie en de SGP stemden tegen. In de Eerste Kamer neemt de VVD met 15 zetels een sleutelpositie in - als de VVD tegen het referendum stemt gaat het wetsvoorstel niet door.

Bron: Nederlands Dagblad, 24 januari 2005; Financieele Dagblad, 22 januari 2005; NRC Handelsblad, 19 januari 2005