Regering trekt 25 mln euro uit voor organisatie referendum

donderdag 10 februari 2005

Het referendum over de Europese Grondwet in Nederland kost 25 miljoen euro. Hiervan is het grootste deel (22,3 miljoen euro) bestemd voor de organisatie door Rijk en gemeenten, die met het geld stembureaus moeten inrichten, stemmachines moeten plaatsen, de resultaten moeten verwerken etc. Volgens minister Thom de Graaf i (D66, Bestuurlijke vernieuwing) is het referendum hiermee even duur als reguliere Tweede-Kamerverkiezingen.

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over het referendum. Een belangrijk discussiepunt betrof een voorstel van staatssecretaris Atzo Nicolaï i (VVD, Europese Zaken), die 1,5 miljoen euro wil reserveren voor een 'ja'-campagne.

Dit geld moet ingezet worden als blijkt dat tegenstanders van de Europese Grondwet veel ruimer in de financiële middelen zitten. Veel fracties in de Tweede Kamer verzetten zich aanvankelijk tegen het plan, omdat een 'oorlogskas' de indruk wekt dat het kabinet vals wil spelen. Nicolaï en De Graaf legden uit dat de regering het geld slechts zal inzetten als de Tweede Kamer hiervoor goedkeuring geeft.

Bron: Spits, 10 februari 2005