Frans referendum op 29 mei 2005 - drie dagen voor Nederland

vrijdag 4 maart 2005

De Europese Grondwet wordt op 29 mei 2005 voor het eerst serieus op de proef gesteld. De Franse president Chirac heeft vandaag besloten dat op die dag een referendum gehouden wordt. Het referendum belooft spannend te worden. De voorstanders kunnen volgens peilingen nu nog rekenen op een meerderheid, maar deze lijkt snel af te kalven.

De Franse regering zal - in tegenstelling tot de Nederlandse regering - actief campagne voeren voor een 'ja'. Chirac heeft het vorige referendum over de Europese Unie nog vers in het geheugen. In 1992 moesten Fransen zich uitspreken over het Verdrag van Maastricht. Alle peilingen voorspelden destijds een ruime zege, maar uiteindelijk kreeg het 'ja' een dunne meerderheid van 51,05 procent.

De grootste politieke partijen in Frankrijk zijn vóór de Europese Grondwet. Slechts een dissidente vleugel (onder leiding van oud-premier Laurent Fabius) binnen de Franse socialistische partij is tegen. Andere tegenstanders zijn conservatieve katholieken, communisten, groenen en het extreem rechtse Front National.

Er bestaan risico's dat andere thema's dan de Europese Grondwet de campagne gaan domineren. Het terugdraaien van de 35-urige werkweek en de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU lijken voor onvrede onder het electoraat te zorgen, wat een 'Nee'-campagne zou helpen. Ook wordt de centrum-rechtse regeringscoalitie geplaagd door schandalen, die onlangs de minister van Financiën Hervé Gaymard tot aftreden dwongen.

Bron: EU Observer, 4 maart 2005