PvdA-senatoren dreigen gekozen burgemeester 'oneigenlijk' te blokkeren

dinsdag 8 maart 2005

PvdA-senator Noten i, tevens fractievoorzitter in de Eerste Kamer, heeft zondag aangekondigd de gekozen burgemeester te blokkeren als minister De Graaf onverkort blijft vasthouden aan algehele invoering in 2006. Noten deed dit in het tv-programma Buitenhof.

Op 22 maart aanstaande moet de Eerste Kamer stemmen over de grondwetswijziging die een gekozen burgemeester mogelijk moet maken. Deze wijziging houdt in dat de benoeming van de burgemeester door de Kroon uit de Grondwet wordt gehaald en wordt ook wel de deconstitutionalisering van de Kroonbenoeming genoemd. Omdat het een grondwetswijziging betreft is een tweederde meerderheid van de Kamer vereist.

Over het kabinetsvoorstel heerst onvrede. Belangrijkste bezwaar is dat de gekozen burgemeester te snel wordt ingevoerd. Wel is iedereen het er over eens dat de benoeming van de burgemeester 'door de Kroon', zoals nu in de Grondwet staat, niet meer van deze tijd is. Zo bleek uit een PvdA-raadpleging vorig jaar dat de PvdA-leden liever een verkiezing van de burgemeester door de gemeenteraad zien.

CDA en VVD zijn als coalitiefracties min of meer gebonden het kabinetsvoorstel te steunen, hoewel ook die partijen het kabinetsvoorstel bekritiseren. Zij zullen echter zeker voor de grondwetswijziging stemmen. Als de PvdA tegen de grondwetswijziging stemt is er geen tweederde meerderheid. De gekozen burgemeester is dan voorlopig van de baan, waarbij PvdA dan alleen maar tegen gestemd heeft om de gekozen burgemeester in 2006 te blokkeren en niet om de Kroonbenoeming in de Grondwet te houden.

Maandagochtend zei D66-senator Schuyer i dat het wellicht toch een idee was de gekozen burgemeester gefaseerd in te voeren. Voor D66-Tweede Kamerlid Van der Ham i is gefaseerde invoering ook bespreekbaar. Toen overigens premier Balkenende i een tijdje geleden gefaseerde invoering opperde, moest hij dat ijlings van minister De Graaf  i terugnemen. Ook de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer Dittrich i wijst gefaseerde invoering van de hand. Hij houdt vast aan de gemaakt afspraken.

bron: ANP

 

verwant nieuws

meer over