PvdA respecteert uitslag referendum bij voldoende opkomst

woensdag 16 maart 2005

De PvdA respecteert de uitslag van het referendum over de Europese Grondwet bij een voldoende hoge opkomst. De Europa-woordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer, Frans Timmermans i, noemde dit percentage een richtcijfer dat niet als in beton gegoten gegoten is.

De PvdA volgt hiermee het CDA, dat vorige maand aangaf de referendumuitslag alleen te willen volgen bij een opkomst van minstens 30 procent. Timmermans zei voor het Radio-1 journaal dat als niemand op komt dagen bij het referendum, het signaal van de bevolking is "politiek, zoek het zelf maar uit."

Het referendum van 1 juni heeft formeel slechts de status van niet-bindend advies aan de Tweede Kamer. Het Nederlandse parlement beslist uiteindelijk of Nederland al dan niet instemt met de Europese Grondwet. De meeste fracties in de Tweede Kamer hebben echter aangegeven dat ze de referendumuitslag zullen respecteren. Dit betekent dat uitgesproken voorstanders, zoals het CDA, PvdA, D66 en GroenLinks, tóch tegen de Europese Grondwet zullen stemmen indien het referendum negatief uitvalt.

Bron: Nu.nl