Frankrijk neigt naar 'ja', Nederland naar 'nee'

maandag 9 mei 2005

Terwijl alle Europese ogen gericht zijn op het Franse referendum van 29 mei, is het nog lang niet zeker dat Nederland drie dagen later voor zal stemmen. Een peiling die Maurice de Hond vandaag publiceert, laat zien dat de referendumuitslag een overwinning zal laten zien voor de tegenstanders van de Europese Grondwet. Volgens De Hond zou 53 procent tegen stemmen en 47 procent voor, bij een opkomst van 35 procent.

In Frankrijk lijken de voorstanders terrein te winnen. Tussen januari en april 2005 lieten alle peilingen een overwinning voor het 'non' zien, maar sinds enkele weken is het tij gekeerd. Volgens een peiling van het Franse tv-station Antenne 2 zouden de verhoudingen nu 52 procent voor, 48 procent tegen zijn.

Een andere Franse peiling toont aan dat de Europese Grondwet onder jongeren relatief populair is: 55 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar zou voor zijn. Hierbij weegt volgens jongeren zwaar dat er sinds 1945 in Europa geen oorlog meer is geweest. Ook het vrije reizen in Europa speelt een rol in de positieve beoordeling.

Bron: Peil.nl, Spits, 9 mei 2005