Minister Bot verwacht neergang economie na een Nederlands 'nee'

donderdag 19 mei 2005

Een afwijzing van de Europese Grondwet door Nederland leidt tot een economische dip. Dit verwacht minister Ben Bot (CDA) van Buitenlandse Zaken. De minister baseert zich hierbij op zijn jarenlange ervaring als EU-ambassadeur. Volgens Bot wordt een crisis in Brussel meestal gevolgd door een dip.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Durao Barroso, hield voor de Franse radio een soortgelijk pleidooi in de aanloop naar het Franse referendum op 29 mei, drie dagen voor het Nederlandse. Barroso zei dat een 'non' zal worden opgevat als een teken van zwakte. Afwijzing van de Europese Grondwet zal onvermijdelijk leiden tot economische schade. "Investeerders willen zekerheden. Een 'non' leidt tot grote vraagtekens, en daar houden financiële markten niet van", aldus de commissievoorzitter. Inmiddels hebben meer dan 100 grote en kleine Franse bedrijven het electoraat opgeroepen om 'oui' te stemmen.

Nederlandse economen vinden deze redeneertrant echter vergezocht. De president van de Nederlandse Bank, Nout Wellink, ziet geen relatie tussen de economische groei en de Grondwet. Voormalig PvdA-europarlementariër Alman Metten ziet de uitlatingen als dreigementen, om zo het electoraat te beïnvloeden. Hij pleit voor een positievere manier van campagne voeren.

Bron: Financieele Dagblad, 19 mei 2005