Minister Brinkhorst eigenlijk tegen het referendum

donderdag 19 mei 2005

Het aanstaande referendum over de Europese Grondwet noemt minister Laurens-Jan Brinkhorst van Economische Zaken een "slecht idee". "We houden nu een referendum over een zaak waar de bevolking niets over weet. Dat schept een slecht precedent", zegt de D66-bewindsman.

"Ik kan me best voorstellen", zegt Brinkhorst, "dat je referenda invoert, maar dan wel over zaken die mensen beter kunnen overzien, die over een nationaal, een Zuid-Hollands of een Amsterdams thema gaan. Maar zo'n zaak als deze, de Europese Grondwet, leent zich er slecht voor. De discussie gaat steeds over de verkeerde dingen. Mensen weten niet wat erin staat. Dat is mijn grote zorg: dat het uiteindelijk om buikgevoelens gaat."

Brinkhorst is overigens een groot voorstander van de Europese Grondwet. Volgens hem is het document een echte verbetering van de huidige situatie, omdat het Europa "beter bestuurbaar" en "democratischer" maakt. De minister betreurt het dat politiek Den Haag de Europese besluitvorming jarenlang heeft veronachtzaamt.

De discussies rond de wenselijkheid van het referendum zijn niet nieuw. Toen de Tweede Kamer besloot tot het houden van een referendum (mei-november 2003) is uitgebreid gediscussieerd over het instrument:

Bron: VNO-NCW, 18 mei 2005