Duitse minister Joschka Fischer verdedigt Europese Grondwet in Nederland

maandag 23 mei 2005

De Europese Grondwet versterkt de positie van kleine landen. Dit zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, gisteren in het tv-programma Buitenhof. Fischer hield een gloedvol betoog over de Europese integratie, waaraan de Europese Grondwet een bijdrage zou leveren. Hij hoopt dat Nederlanders op 1 juni vóór zullen stemmen tijdens het referendum.

Fischer was naar Nederland gekomen op uitnodiging van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. De Duitser is een gewilde spreker. Ook de Franse regering nodigde hem uit om een bijdrage te leveren voor de referendumcampagne. De Fransen gaan aanstaande zondag (29 mei) naar de stembus.

In  Buitenhof werd Fischers engagement geprezen door oud-eurocommissaris Hans van den Broek. De CDA'er mist in Nederland geïnspireerde debatten. Met name het kabinet-Balkenende laat het op dit punt afweten, aldus Van den Broek. Dit verwijt noemde minister Bot te gemakkelijk. Bot zegt wel degelijk gepassioneerde betogen te hebben gehoord van Balkenende.

Bron: De Volkskrant, 23 mei 2005