PvdA-leider Wouter Bos wenst nieuw referendum als Nederlanders tegenstemmen

dinsdag 24 mei 2005

Als een meerderheid van de Nederlandse kiezers volgende week 'nee' zegt tegen de Europese Grondwet, dan moet overwogen worden om volgend jaar opnieuw een referendum te houden over hetzelfde onderwerp. Dit zegt PvdA-leider Wouter Bos in een interview met het Algemeen Dagblad. De politiek moet deze optie serieus overwegen als medio 2006 zou blijken dat Nederland het enige land is dat tegen heeft gestemd.

Volgens de PvdA-leider komt Nederland in een dergelijke situatie in een moeilijk Europees parket. "Het is zeer de vraag of de andere landen dan bereid zijn opnieuw met ons te onderhandelen", zegt Bos. Een nieuw referendum kan dan noodzakelijk zijn. Overigens is Nederland niet het enige land waar zich een meerderheid aftekent voor het nee. Ook in Frankrijk, waar aanstaande zondag een referendum plaatsvindt, leiden de tegenstanders (krap) in de peilingen. In het traditioneel eurosceptische Groot-Brittannië is het referendum voorzien voor het voorjaar van 2006.

Het voornemen van Wouter Bos om eind 2006 het referendum eventueel te herhalen is voor Tweede-Kamerlid Lousewies van der Laan (D66) onacceptabel. " Nee is nee en dan moet je niet dezelfde vraag blijven stellen". Zij vindt dat Bos hiermee een verkeerd signaal naar de kiezer afgeeft en zich gedraagt als lid van "een politieke elite, die toch wel doet wat zij wil".

Bron: Algemeen Dagblad, Telegraaf, 24 mei 2005