Minister Bot adviseert kiezers bij twijfel thuis te blijven

dinsdag 24 mei 2005

CDA-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken vindt dat kiezers alleen maar 'tegen' mogen stemmen als zij echt serieuze bezwaren hebben tegen de Europese Grondwet. "Het is niet fair om uit cynisme of op irrationele gronden nee te gaan stemmen", zegt de minister. Bot vindt dat mensen die de grondwet niet begrijpen, of nog twijfelen, beter thuis kunnen blijven. De Europese Grondwet mag volgens hem niet het slachtoffer worden van gevoelens van ongenoegen bij mensen.

Als Bot in Brussel is voor overleg, wordt hij overstelpt door vragen van zijn collega-ministers. "Ze begrijpen er niks van en vragen mij hoe het kan dat Nederland plotseling zo anti-Europees is geworden. Men is bekommerd, want als er één of twee landen nee zeggen, is iedereen de klos", aldus de minister.

Staatssecretaris Atzo Nicolaï (VVD, Europese Zaken) is nog steeds optimistisch over de uitslag. Hij denkt dat kiezers toch minder vaak nee stemmen dan nu in de peilingen blijkt. "Je bereikt niks met nee zeggen, in het stemhokje zullen mensen echt de Nederlandse belangen wel afwegen", verwacht Nicolaï.

Bron: De Telegraaf, 24 mei 2005