Belgische premier Verhofstadt probeert Nederlanders te overtuigen van EU-grondwet

dinsdag 24 mei 2005

Guy Verhofstadt is bijzonder verbaasd dat de Nederlandse peilingen een grote overwinning voorspellen voor het nee. Volgens de Belgische premier is de angst dat Nederland door de grondwet invloed zal verliezen onterecht. Nederland is één van de grondleggers van de Europese Unie en geniet in Europa veel gezag. Dit zei hij gisteravond in het radioprogramma "Met het oog op morgen".

Verhofstadt wijst erop dat in Europa de landen met de beste kwalitiatieve inbreng de meeste invloed hebben. Juist bij een nee zou Nederland invloed verliezen, denkt de Belgische premier. Bovendien heeft Nederland alle belang bij Europa. "De toekomst van Nederland ligt in de EU. Nederland is immers een land van handel en export", aldus Guy Verhofstadt.

België wil doorgaan met de Europese Grondwet, ook als Nederland tegen stemt. Als een ruime meerderheid van 25 EU-lidstaten de grondwet goedkeurt, zullen de regeringsleiders in een vergadering besluiten wat er gaat gebeuren. Verhofstadt wil dan niet dat de Europese Grondwet zinkt, enkel en alleen omdat Nederland tegen is.

Het Belgische parlement keurde de Europese Grondwet vorige week goed, zonder referendum.

Bron: De Morgen, 24 mei 2005