Voorzitter Europees Parlement: "Met Grondwet is EU beter opgewassen tegen China en VS"

woensdag 25 mei 2005

De voorzitter van het Europees Parlement, de Spanjaard Josep Borrell, was gisteren in Nederland om een bijdrage te leveren aan de referendumcampagne. In Den Haag sprak hij hierover met premier Jan Peter Balkenende i en Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas i.

Borrell waarschuwde voor de gevolgen van een nee. De Spanjaard verwacht dat Europa zonder grondwet niet zal kunnen opboksen tegen grootmachten als Amerika en China. Borrell acht de kans uitgesloten dat er opnieuw over de inhoud van de Europese Grondwet zal worden heronderhandeld. "Dat kan alleen als alle 25 landen het daar unaniem over eens zijn, en die eensgezindheid is er niet", aldus de voorzitter van het Europees Parlement.

De Spanjaard zei dat velen in Europa verbaasd zijn over de omvang van het negatieve sentiment in Nederland, dat een van de oprichters is van de Europese Unie. Hij meent dat er in Nederland angst heerst voor het onbekende, en verwijt Nederlandse politici dat zij te laat zijn gestart met het debat over de EU-grondwet.

Bron: Spits, 25 mei 2005