Zware kritiek Wouter Bos op campagne van Jan Marijnissen

donderdag 26 mei 2005

PvdA-leider Wouter Bos heeft felle kritiek op de wijze waarop de SP campagne voert tegen de Europese Grondwet. Bos vindt dat de toonzetting en stijl van SP-leider Jan Marijnissen niet past voor een politicus die bereid is ook verantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur. Hiermee lijkt de campagne voor de Europese Grondwet gevolgen te hebben voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen, die zijn gepland voor medio 2007.

Het ergert Bos dat de SP kiezers oproept om nee te stemmen als zij de Europese Grondwet niet gelezen hebben. De PvdA-leider vindt dat Marijnissen hiermee de kloof tussen kiezers en gekozenen welbewust uitbuit voor electoraal gewin.

De afgelopen maanden hebben PvdA, SP en GroenLinks regelmatig overlegd over meer onderlinge samenwerking, met het oog op de volgende Tweede-Kamerverkiezingen. Wouter Bos zegt nu echter dat de SP op dit moment "helaas niet" voldoet aan die "cruciale test van politiek leiderschap en verantwoordelijk gedrag".

Vrijdagavond 27 mei kruisen Bos en Marijnissen de degens in het tv-programma Nova Politiek (Nederland 3, 22:10 - 23:00).

Bron: NRC Handelsblad, 25 mei 2005