Willem-Alexander overweegt gang naar de stembus

vrijdag 27 mei 2005

Kroonprins Willem-Alexander overweegt een gang naar de stembus voor het referendum over de Europese Grondwet op woensdag 1 juni. Dit maakte het radio 1-journaal vanochtend bekend.

Het is vrij uitzonderlijk dat leden van het Koninklijk huis deelnemen aan verkiezingen. Van koningin Juliana is bekend dat zij heeft gestemd na haar abdicatie in 1980. De zus van koningin Beatrix, prinses Irene, was zelfs politiek actief, vooral in de strijd tegen kernbewapening. Overigens is Irene sinds haar huwelijk in 1964 met de Spaanse katholiek Carlos Hugo de Bourbon-Parma geen lid meer van het Koninklijk Huis.

In 1919 werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd. Hiermee kreeg ook koningin Wilhelmina voor eerst stemrecht. In de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen van juli 1922, maakte een CHU-politicus hierover een opmerking tegen de koningin. In de veronderstelling dat de zeer monarchistische CHU in aanmerking zou komen, vroeg hij op wie de vorstin zou stemmen. Wilhelmina antwoordde adrem: 'Hadjememaar' (een anarchistische partij uit Amsterdam).

Bron: Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden

Verwant nieuws (6 mei 2005):