Chirac roept Fransen dringend op ja te stemmen

vrijdag 27 mei 2005

In een tv-optreden heeft de Franse president Jacques Chirac zijn landgenoten gisteravond opgeroepen om tijdens het referendum over de Europese Grondwet ja te stemmen. De Franse kiezer zal zich zondag 29 mei 2005 uitspreken over de Grondwet. De Franse peilingen voorspellen een lichte overwinning voor het nee.

Chirac constateerde tijdens zijn tv-optreden dat er in de aanloop naar het referendum veel onvrede opkwam over de huidige centrumrechtse regering. De president hield de Fransen voor dat het referendum niet over het huidige kabinet ging, maar over de positie van Frankrijk in Europa en de toekomst van hun kinderen. Wel kondigde Chirac aan dat hij "goed naar de Fransen heeft geluisterd, en tegemoet zal komen aan de geüite bezwaren". Politieke analisten zien hierin een aankondiging dat premier Raffarin na het referendum hoe dan ook ontslagen zal worden.

In de toespraak, die live door drie tv-zenders werd uitgezonden, richtte Chirac zich met name tot de linkse kiezers omdat daar de meeste tegenstanders van de EU-grondwet te vinden zijn. Zo benadrukte de Franse president dat Europese vakbonden voorstander zijn, en dat de Europese Grondwet waarborgen biedt voor zwakkeren in de samenleving en openbare voorzieningen beschermt. Veel linkse kiezers vinden de Europese Grondwet te liberaal.

Bron: Volkskrant, 27 mei 2005, Radio 1