VVD neemt referendumuitslag waarschijnlijk over

vrijdag 27 mei 2005

De Tweede-Kamerfractie van de VVD volgt de wens van fractievoorzitter Jozias van Aartsen om de uitslag van het referendum over de Europese Grondwet te respecteren. Dat is althans wat kringen rond de VVD-fractie beweren. Officieel is de uitslag van het referendum niet-bindend, maar de meeste partijen hebben al aangegeven hoe ze met de stembusuitslag omgaan.

Enkele fractieleden, onder wie Hans van Baalen, verzetten zich nog tegen het onverkort overnemen van de referendumuitslag. De lijn van Van Aartsen zou echter op een ruime meerderheid binnen de VVD-fractie kunnen rekenen. Officieel wordt het VVD-standpunt dit weekeinde vastgesteld tijden het partijcongres in Groningen.

De bekendmaking van de VVD heeft waarschijnlijk geen beslissende gevolgen voor de vorming van meerderheden vóór of tegen de Europese Grondwet in het parlement.

  

Wel zijn er de volgende politieke consequenties:

  • bij een opkomst boven de 30% waarbij tussen de 50 en 60% tegen is, is D66 nu niet meer de enige coalitiepartij die verantwoordelijk is voor verwerping van de Europese Grondwet in de Tweede Kamer. Het stemgedrag van het CDA is in dit scenario nog onzeker;
  • bij een opkomst net onder de 30% waarbij de meerderheid tegen is, hangt de meerderheid in de Eerste Kamer nu alleen nog af van de PvdA (aangenomen dat de VVD-Eerste-Kamerfractie dan net als de Tweede-Kamerfractie tegen is).

    bron: De Volkskrant