Frankrijk zegt nee

maandag 30 mei 2005

Het Franse referendum over de Europese Grondwet is uitgelopen op een teleurstelling voor president Jacques Chirac. De definitieve uitslag wijst uit dat het 'nee' 54,87 procent van de stemmen kreeg en het 'ja' 45,13 procent. De opkomst was hoog: 69,74 procent.

De hoogste scores voor het nee werden bereikt in de regio's Nord-Pas de Calais (64,9 procent tegen), Picardië (65,0 procent), Haute Normandie (64,4 procent) en Languedoc-Roussillon (62,4 procent). Van de 93 departementen stemden er slechts 16 in meerderheid vóór de Europese Grondwet. De grootste overwinning voor het ja werd behaald in Parijs, waar 66,5 procent van de kiezers vóór stemde.

In een reactie kondigde Chirac aan dat Frankrijk zich nu in een lastig parket bevindt, maar dat hij de uitslag zal respecteren. Chirac zei verder dat Frankrijk nog steeds een belangrijke rol in Europa wil blijven spelen. Tijdens een Europees topoverleg op 16 juni overlegt de Franse president met andere Europese leiders over de ontstane situatie.

Premier Jan Peter Balkenende i toonde zich teleurgesteld over de Franse stembusuitslag, maar hij vindt dat het Franse 'non' voor Nederlanders een extra reden is om voor de Europese Grondwet te stemmen. "We moeten ons niet door de Fransen de wet laten voorschrijven", aldus Balkenende.

Bron: NOS Teletekst