Brussel beraadt zich naar aanleiding van Frans 'nee'

maandag 30 mei 2005

De voorzitters van de Europese Raad i, de Europese Commissie i en het Europees Parlement i hebben in een gezamenlijke verklaring de Franse referendumuitslag betreurd. Gisteren stemde 54,87 procent van de Franse kiezers tegen de Europese Grondwet. In de verklaring staat dat het Franse referendum een 'grondige analyse' verdient. De drie voorzitters vinden dat het goedkeuringsproces moet doorgaan, omdat negen landen (waaronder Spanje, Italië en Duitsland) de Europese grondwet al hebben goedgekeurd.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees José Manuel Barroso i, is het niet mogelijk om over de grondwet te heronderhandelen. "Er hebben mensen tegengestemd omdat ze minder Europa wensten, maar andere tegenstemmers wensen juist méér Europa", verklaarde de commissievoorzitter.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die gedurende het eerste halfjaar van 2005 het voorzitterschap van de Europese Raad bekleedt, verwacht niet dat het Franse 'nee' een domino-effect naar Nederland zal hebben. "Elk land moet zijn eigen keuze maken", zei Juncker.

Bron: De Volkskrant, 30 mei 2005