Hoofdredacties Nederlandse dagbladen spreken zich uit voor een 'ja'

maandag 30 mei 2005

Met een opmerkelijke eensgezindheid roepen de grote Nederlandse dagbladen de kiezers op om tijdens het referendum van woensdag 1 juni 2005 vóór de Europese Grondwet te stemmen. Geen enkele hoofdredactie lijkt iets te zien in de tegenargumenten. Het Algemeen Dagblad is de enige krant die zich onthoudt van een stemadvies.

Het startsein werd gegeven in de zaterdageditie van De Volkskrant van 20-21 mei 2005. "De Volkskrant is voor, het Nederlandse volk is tegen", kopte het ochtendblad. De hoofdredactie van NRC Handelsblad (28 mei 2005) meldde een week later dat het Europees Grondwettelijk Verdrag zakelijk en juridisch een stap vooruit is. NRC vindt de inhoud degelijker dan het Verdrag van Nice en de grondwet brengt ordening aan in een wirwar van verdragen. "De Europese eenwording ligt onder vuur, maar is door deze krant wel gewenst", aldus het NRC.

Trouw kopt in het hoofdredactioneel commentaar van 28 mei "Europese Grondwet verdient 'ja'", ondanks alle kritiek die mogelijk is op de regeringscampagne. Trouw acht het zinvol de regels, die in veel verschillende verdragen zijn verspreid, te herschikken in een nieuwe Grondwet. Trouw hoopt op een luid Nederlands ja.

De hoofdredactie van de Telegraaf meldt als commentaar op het Franse non (30 mei 2005) dat de grondwet de Europese samenwerking verbetert. Het document versterkt het Europees Parlement en kleine lidstaten. Ook kan Europa met de grondwet terrorisme beter bestrijden, en geeft de Grondwet Europa smoel ten opzichte van de VS, India en China. De Telegraaf vertrouwt erop dat, ondanks het Franse nee, de Nederlanders woensdag het verdrag op de eigen merites zullen beoordelen.

Ten slotte spraken ook de hoofdredacties van de Haagsche Courant ("Voor Europa, we hebben geen andere keus") en het Parool ("Stem tegen is alles bij het oude laten") zich op 28 mei uit.