Laatste peilingen wijzen op grote overwinning tegenstanders

dinsdag 31 mei 2005

Gisteren heeft Maurice de Hond de laatste peiling uitgevoerd voor het referendum van morgen. De Hond verwacht een redelijke opkomst, van minstens 48 procent. Van degenen die opkomen, verwacht Maurice de Hond dat 59 procent tegen zal stemmen en 41 procent voor.

De stembusuitslag in Frankrijk lijkt het tegenkamp in de kaart te spelen. Maurice de Hond registreerde dat 69 procent van de potentiële voorstanders zeggen dat zij woensdag daadwerkelijk gaan stemmen. Bij de tegenstanders ligt dit percentage op 78 procent. Als Frankrijk vóór had gestemd, dan was de stimulans voor de voorstanders om te gaan stemmen groter geweest.

Andere peilingen geven een soortgelijk beeld. Het opiniepanel van het tv-programma Twee Vandaag verwacht dat de tegenstanders zullen winnen met 65 procent. Het NIPO geeft net als Maurice de Hond een overwinning voor het nee met 59 procent. Het NIPO maakt daarbij een onderscheid tussen het opleidingsniveau van de kiezers. Hoog opgeleiden zijn in meerderheid vóór de Europese Grondwet (60 procent voor), middelbaar en laag opgeleiden zijn in overgrote meerderheid tegen.

Bronnen: Persberichten Maurice de Hond, TNS NIPO en Twee Vandaag, 30 mei 2005