Europese Top haalt Grondwet mogelijk van tafel

vrijdag 3 juni 2005

De Europese Top van 16 en 17 juni 2005 zal vermoedelijk besluiten het ratificatieproces van de Europese Grondwet i voorlopig stil te leggen. Volgens bronnen in Brussel zou een bezinningsperiode worden ingelast nu zowel de Franse als de Nederlandse bevolking de Europese Grondwet in een referendum i hebben afgewezen.

Naar verluidt wil de Luxemburgse premier Juncker, momenteel voorzitter van de Europese Raad, de Grondwet nog niet definitief dood verklaren. Uiteindelijk gaat de Grondwet later mogelijk definitief van tafel. Na een tussenpauze wordt dan vermoedelijk getracht tot een nieuw verdrag te komen, waarin onderdelen van het grondwettelijk verdrag terugkeren.

Het Verenigd Koninkrijk heeft nog niet definitief afgezien van het houden van een referendum in het voorjaar van 2006. De verwachting is echter dat minister Straw (Buitenlandse Zaken) maandag in het parlement zal meedelen dat er geen Brits referendum komt. De 'Conservatives' en de 'Liberal Democrats', de Engelse oppositiepartijen, hebben de Grondwet al dood verklaard.

Verder is het de bedoeling dat de Europese Top een akkoord oplevert over de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Na het Nederlandse 'nee' lijkt Nederland in een positie om harde eisen te stellen voor het verbeteren van de Nederlandse netto-betalingspositie.

bron: Het Financieele Dagblad