EP vergadert over militaire missie van de Unie in Macedonië

donderdag 13 maart 2003

Ontwerpresolutie naar aanleiding van een verklaring van de Raad over de EVDB-operatie in de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

Doc.: B5-0157/2003

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 12 maart 2003

Stemming : 13 maart 2003

Ontwerpresolutie aangenomen

Het Europees Parlement verwelkomt het besluit van de Raad om de NAVO-operatie "Allied Harmony" in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië over te nemen als de eerste militaire EU-missie ooit, maar betreurt dat het Parlement niet op voorhand op de hoogte werd gesteld van het mandaat, de noodzakelijke voorzieningen en de financiële gevolgen. Het Parlement benadrukt dat het noodzakelijk is dat de EU-missie voldoende wordt geïntegreerd in het algemene stabilisatiebeleid en in het conflictpreventiebeleid van de EU in de regio. Het EP benadrukt de noodzaak van een duidelijke afbakening van de verhouding tussen de militaire bevelsstructuur en de politieke verantwoordelijkheden van de Hoge Vertegenwoordiger.

Het Parlement wenst, in het bijzonder met het oog op de aanstaande overname van het SFOR-bevel in Bosnië en Herzegovina, dat de Raad de bevoegde parlementscommissie zo spoedig mogelijk volledige openheid van zaken geeft. Het gaat daarbij over: het mandaat en de doelstellingen van toekomstige missies; de veiligheid van de ingezette strijdkrachten; de omvang van de ingezette strijdkrachten en hun uitrusting; de verhouding tussen de strijdkrachten onder EU-bevel en die onder NAVO-bevel; het functioneren van de bevelsstructuren, van het operationele niveau in het veld, via SHAPE, tot het Politiek en Veiligheidscomité; de financiering van de gemeenschappelijke kosten van de EU-operatie; de samenwerking met de OVSE en de VN-agentschappen in de regio.

De bevoegde parlementaire commissie wordt uitgenodigd om een onderzoeksdelegatie te sturen, twee maanden na het van start gaan van de operatie in Macedonië, om een voortgangsverslag op te stellen waarin de doeltreffendheid van de operatie wordt beoordeeld.