EP vergadert over statuut van leden

donderdag 5 december 2002

Gezamenlijke ontwerpresoluties over het statuut van de leden van het Europees Parlement

Statuut van de Parlementsleden

Doc.: RC5-0625/2002

Debat: 4 december 2002

Stemming : 5 december 2002

Ontwerpresolutie aangenomen (296/136/45)

Het Parlement heeft een resolutie van de twee grootste fracties, EVP/ED en PES, aangenomen waarmee het het ontwerpstatuut voor de leden van het EP dat is opgesteld door rapporteur Willi ROTHLEY (PES, D) bevestigt als basis voor nader overleg met de Raad. Het Parlement vraagt de Commissie om een oordeel over dit ontwerpstatuut en vraagt de regeringsleiders van de EU met het EP te praten over de manier waarop het statuut goedgekeurd moet worden. Tevens moet het Bureau, het presidium van het Parlement, een regeling voor de onkostenvergoeding voorbereiden, die tegelijk met het statuut van kracht kan worden.

Volgens het Verdrag van Amsterdam moet het Parlement na raadpleging van de Commissie een statuut opstellen, dat vervolgens goedgekeurd moet worden door de Raad met eenparigheid van stemmen. De Europese minister van Europese Zaken HAARDER verklaarde gisteren echter dat volgens het Verdrag van Nice alleen nog unanimiteit vereist is over het belastingregime.

Na de stemming verklaarde Graham WATSON (ELD, UK) dat Pat COX tot voorzitter van het EP is gekozen op een hervormingsprogramma. Dat wordt nu door de twee grote fracties gedwarsboomd. Hij riep de Raad op niettemin te beseffen dat de drang tot hervorming in het Parlement zeer groot is. Hans-Gert POETTERING (EVP/ED, D) verzette zich ertegen dat Watson deed alsof hij de moraal in pacht heeft en dat hij anderen kwade motieven toedicht. Enrique BARON CRESPO (PES, E) wees erop dat de Raad heeft toegezegd een dialoog met het Parlement aan te willen gaan en dat men nu eensgezind aan de slag kan. Hij voegde Watson toe op te houden met zijn agressieve benadering.

EP-voorzitter Pat COX (ELD, IRL) zette uiteen dat de resolutie die is aangenomen, een indicatieve status geeft aan het rapport-Rothley. Rothley heeft verklaard hopelijk volgend jaar maart met een definitief ontwerp te kunnen komen. Cox zal met hem samenwerken om een meerderheid in het EP te smeden en de kwestie in samenspraak met de andere instellingen tot een goed einde te brengen.