EP-verslag associatie-overeenkomst EU/Albanië

donderdag 16 mei 2002, Doris PACK

Doris PACK (EVP/ED, D)

Verslag van de Commissie aan de Raad over het werk van de stuurgroep op hoog niveau uit de EU en Albanië ter voorbereiding van de onderhandelingen over een stabilisatie- en associatieovereenkomst met Albanië

Doc.: A5-0118/2002

Procedure : Niet-wetgevende Raadpleging

Debat : 15 mei 2002

Stemming : 16 mei 2002

Verslag aangenomen (390/7/11)

Het Parlement is ervan overtuigd dat onderhandelingen over een associatie-akkoord met Albanië een gunstig effect zullen hebben op de democratie in dat land. De Albanese bevolking en de politieke partijen worden opgeroepen een duurzame dialoog te onderhouden met als doel het wederzijds vertrouwen te herstellen en de geloofwaardigheid van de instituties te vergroten.

Maar voordat onderhandelingen van start kunnen gaan, zal eerst aan een aantal voorwaarden voldaan moeten worden. Zo moet de twee-partijencommissie, die de onregelmatigheden bij de verkiezingen van 2001 moet onderzoeken, echt van start gaan. De kieswetten moeten herzien worden en er moeten voorbereidingen getroffen worden voor de presidentsverkiezingen, waarbij de politieke partijen kandidaten naar voren moeten schuiven die voor stabiliteit kunnen zorgen. Wat dat betreft, zou het beste zijn als een consensus werd bereikt over een zeer bekende, niet-partijgebonden kandidaat.

Het Parlement benadrukt dat nog een groot aantal obstakels moet worden overwonnen, zoals problemen met het rechtssysteem, de uitgebreide corruptie, het gebrek aan effectieve bestrijding van de georganiseerde misdaad, de zwakheid van de economie en het gebrekkige bestuurlijk vermogen. De Commissie moet er bij de onderhandelingen daarom op letten dat Albanië te zijner tijd de verplichtingen van een associatie-akkoord ook kan uitvoeren.