EP buigt zich over samenstelling en mandaat Europese Conventie

donderdag 29 november 2001, Jo LEINEN

Jo LEINEN (PES, D), Iñigo MÉNDEZ DE VIGO (EVP/ED, E)

Europese Raad van Laken en de toekomst van de Unie

Doc.: A5-0368/2001

Procedure : Initiatief

Debat : 28 november 2001

Stemming : 29 november 2001

Verslag aangenomen (398/77/19)

De samenstelling van de Europese Conventie i die zich over de herziening van de Europese verdragen moet buigen, is een van de belangrijkste punten in de resolutie die het Parlement aanneemt, evenals het voorzitterschap en het mandaat van de conventie. De conventie moet op dezelfde manier gestalte krijgen als die voor het handvest van grondrechten en in de samenstelling moet het politieke pluralisme in Europa tot uitdrukking komen. De kandidaat-landen moeten als permanente waarnemers deelnemen.

De voorzitter van de conventie moet een vooraanstaande persoon zijn, gekozen door de conventie zelf en niet door de regeringsleiders. Verder moet het presidium bestaan uit een vertegenwoordiger van de Commissie, twee leden gekozen door de vertegenwoordigers van de nationale parlementen, twee vertegenwoordigers van het EP en twee vertegenwoordigers van de raad (een van het fungerend en een van het komend voorzitterschap). Het presidium moet later volledig deelnemen aan de IGC.

De conventie moet autonoom zijn en in volledige transparantie werken. Er moet één tekst uitkomen die coherent is en die aan de IGC als enige onderhandelingsbasis moet worden voorgelegd. Met de burger moet een intensievere dialoog gevoerd worden.

De conventie moet meteen na Laken aan de slag en op tijd afgerond worden, zodat de Intergouvernementele Conferentie (IGC) i eind 2003 afgerond kan worden onder het Italiaanse voorzitterschap. Tussen de conventie en de IGC moet niet meer dan drie maanden zitten. Het nieuwe verdrag moet in december 2003 aangenomen kunnen worden, vóór de komende Europese verkiezingen.

Het nieuwe verdrag moet zorgen voor een betere functionering van de Raad, een beter systeem van voorzitterschappen, de vereenvoudiging en transparantie van de wetgevingsprocedures en de verkiezing van de voorzitter van de Commissie door het Parlement.