EP wil Conventie, geen open forum voor 'Laken'

woensdag 4 juli 2001

Gemeenschappelijke resolutie - Bijeenkomst van de Europese Raad van 15/16 juni 2001

Doc.: B5-0474/2001

Procedure : Gemeenschappelijke resolutie

Debat : 3 juli 2001

Stemming : 4 juli 2001

Resolutie aangenomen (447/71/61)

Het EP is bijzonder ingenomen met de verklaring van de Raad dat het uitbreidingsproces onontkoombaar is en dringt aan op een scrupuleuze eerbiediging van het tijdschema. Na het Ierse referendum dringt het EP er bij de Europese Raad op aan toe te geven dat de intergouvernementele en gesloten aanpak rechtstreeks heeft bijgedragen tot de negatieve uitslag.

Het voorstel van de Europese Raad voor de oprichting van een open forum bevalt het EP niet. In Laken moet worden besloten tot een conventie. Van het Belgisch voorzitterschap verwacht het EP een ambitieus en gedetailleerd voorstel ter zake.

Wat duurzame ontwikkeling betreft, mist het EP concrete maatregelen. In Laken moet dit worden rechtgezet. Duurzame ontwikkeling is een zaak van solidariteit tussen de regio's en volkeren van Europa, benadrukt het EP, dat nogmaals aandringt op een snelle ratificatie van het Kyoto-protocol. Ook de definitieve oprichting van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid mag niet op zich laten wachten.

Goed nieuws is dat de Europese Raad de drie basisbeginselen van het EP in verband met de houdbaarheid van de pensioenstelsels op lange termijn heeft overgenomen. Ook de voortzetting van de onderhandelingen over het belastingpakket valt toe te juichen, maar er moet wel een termijn worden vastgesteld voor een definitief akkoord over het belastingpakket in zijn geheel. Daarnaast dient spoed te worden gezet achter het gemeenschappelijk standpunt over de richtlijn inzake informatieverstrekking aan en overleg met werknemers.

Uiterst teleurgesteld blijft het EP over het eenzijdige standpunt van de VS in verband met Kyoto. De diplomatieke inspanningen moeten echter worden voortgezet. Een goede zaak is dat er nu een regeling is voor het bananenconflict tussen de VS en de EU.

Wat het Europees veiligheids- en defensiebeleid betreft, wil het EP dat meer wordt gedaan voor permanente toegang van de EU tot de middelen en capaciteiten van de NAVO. Er is ook een parlementaire dimensie voor het EVDB nodig. Het Amerikaanse initiatief voor een rakettenschild blijft onrustbarend.

Het EP vindt dat de EU zich dankzij het werk van Solana in samenwerking met de speciale EU-gezant Moratinos echt heeft kunnen profileren in het Midden-Oosten. Het blijft pleiten voor een internationale waarnemersmissie in de bezette gebieden. Wat FYROM betreft, steunt het EP de inspanningen voor een interetnische dialoog en een diplomatieke actie van Solana en Léotard. Het sluit zich aan bij de Raad die verdere financiële steun aan FYROM wil koppelen aan tastbare vooruitgang in de onderhandelingen tussen de partijen.