Referendumcommissie Europese Grondwet ontevreden

donderdag 15 september 2005

De referendumcommissie geeft toe dat het referendum over de Europese Grondwet belangrijke gebreken kende. De voorbereidingstijd was te kort, de vraagstelling was te ingewikkeld en er was te weinig campagnegeld. Dit staat in het verslag dat de commissie over zijn werkzaamheden heeft gemaakt.

De referendumcommissie stond onder leiding van de staatsrechtgeleerde Tijn Kortman uit Nijmegen. De commissie moest de vraag formuleren, de samenvatting van de Grondwet maken, de datum van het referendum bepalen in overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en de campagnesubsidie onder maatschappelijke organisaties verdelen. Het referendum vond plaats op 1 juni dit jaar. Bij een opkomst van 63 procent stemde 62 procent van de Nederlandse bevolking tegen en 38 procent voor.

De commissie vindt dat de datum 1 juni te vroeg was. De tijd om de kiezers goed te informeren was te kort. Het campagnegeld was ook te weinig, gezien het groot aantal geïnteresseerden. Verder was de vraagstelling: 'Bent u voor of tegen instemming door Nederland met het Verdrag tot Vaststelling van een Grondwet voor Europa' te lang en te ingewikkeld. Maar de wet schreef de commissie voor dat in de vraag de naam van het hele verdrag en voor of tegen vermeld moesten worden. Bij een toekomstig referendum zou de commissie graag meer vrijheid willen hebben om de vraag te formuleren.

bron: NRC Handelsblad

 

meer over

verwant nieuws