Veel gemeenten doen mee met het project Kiezen op afstand

dinsdag 27 september 2005

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 kan 64% van de kiezers zelf bepalen waar hij in zijn gemeente stemt. Maar liefst 252 van de 443 gemeenten doen mee aan dit onderdeel van het project Kiezen op afstand. Dit project wil burgers de mogelijkheid bieden om in elk willekeurig lokaal in hun eigen gemeente te stemmen. De stempas vergemakkelijkt het stemmen en heeft als doel een hogere opkomst.

De stemgerechtigden ontvangen in die gemeenten een stempas in plaats van een oproepingskaart. Tot nu was het zo dat men ruim van tevoren een aparte kiezerspas moest aanvragen als men ergens anders wilde stemmen. De gemeenten mogen ook op drukke locaties extra stemlokalen plaatsen.

Bij het referendum over de Europese Grondwet en de verkiezingen voor het Europese Parlement hebben vier gemeenten al met het stemmen in willekeurige lokalen geëxperimenteerd, daar waren de resultaten positief. Als de stempas een succes wordt zal minister Pechtold i de stempas landelijk invoeren. Minister Pechtold hoopt dat nog meer gemeenten zullen besluiten om met het project mee te doen. De aanmeldtermijn voor het project is verlengd met een week, tot woensdag kunnen de gemeenten zich nog opgeven.

bron: Staatscourant

 

Verwant nieuws

meer over