Invoering raadgevend correctief bindend referendum dichterbij

maandag 7 november 2005

De kans dat het raadgevend correctief bindend referendum in Nederland word ingevoerd is toegenomen. Vrijdag maakten premier Balkenende i en minister Pechtold i van Bestuurlijke Vernieuwing bekend dat het kabinet akkoord zal gaan met invoering van een raadgevend correctief bindend referendum, op voorwaarde dat het initiatief voor een referendum uit de bevolking komt.

Volgens de kabinetsnotitie over de voor- en nadelen van verschillende typen referenda past het raadgevend correctief bindend wetgevingsreferendum binnen een representatieve democratie, mits het referendum met voorwaarden in de Grondwet wordt opgenomen. Bij deze referendumvorm kunnen de burgers nadat het parlement een wet heeft goedgekeurd, via een referendum een corrigerende uitspraak doen. Deze uitspraak moet het parlement opvolgen.

D66 i heeft verheugd gereageerd op de uitspraak van het kabinet. Het wenst nog steeds een referendum in te voeren, nadat in 1999 tijdens de Nacht van Wiegel i in de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor invoering van een referendum werd afgewezen. Omdat wijziging van de Grondwet nodig is, kan invoering pas na de verkiezingen van 2007 worden gerealiseerd.

bron: www.regering.nl


verwant nieuws

meer over