Geen kabinet CDA, PvdA en SP, nieuwe gespreksronde fractievoorzitters

dinsdag 12 december 2006

Er komt geen kabinet met CDA, PvdA en SP. Dit heeft informateur Hoekstra i laten weten na een kort gesprek met de fractievoorzitters Balkenende i (CDA), Bos i (PvdA) en Marijnissen i (SP). Volgens Hoekstra is de laatste twee weken duidelijk geworden dat er tussen CDA en SP inhoudelijk te grote verschillen zijn op fundamentele punten. Ook tussen CDA en PvdA zijn er grote verschillen, maar deze lijken overbrugbaar.

Na het gesprek met Hoekstra noemde Marijnissen de breuk 'onvermijdelijk'. Hij gaf aan niet van plan te zijn zich aan te sluiten bij zittend of staand beleid van Balkenende. Wel hield hij er rekening mee dat de SP in een later stadium opnieuw betrokken wordt bij de formatie.

De informateur zal nu gaan bekijken welke andere mogelijkheden er zijn voor de vorming van een stabiele meerderheidscoalitie. Daarom zal hij deze week opnieuw alle fractieleiders uitnodigen voor een gesprek. Vandaag heeft Hoekstra telefonisch contact gehad met de Koningin, om haar in te lichten over de voortgang van de informatiewerkzaamheden.

Groenlinks wil een Kamerdebat waarin de CDA-leider Balkenende en SP-leider Marijnissen verantwoording afleggen over de mislukte besprekingen.

bron: ANP, NOS


verwant nieuws

meer over