Kritiek op Marijnissen bij Kamerdebat over kabinetsformatie

woensdag 20 december 2006

Gisteren is in het Kamerdebat over de formatie kritiek geuit over het afhaken van de SP. D66, GroenLinks en VVD verweten SP-leider Marijnissen i dat hij te snel is 'weggelopen' bij de onderhandelingen over een formatie. Marijnissen verweerde zich met het argument dat ook de informateur tot de conclusie kwam dat de verschillen tussen CDA en SP te groot waren. Bos  i (PvdA) was niet alleen teleurgesteld in de SP, maar ook in GroenLinks. Hij vond dat beide partijen een kans hebben laten lopen op een socialer en groener Nederland.

Balkenende  i (CDA) werd door Rutte i (VVD) gevraagd naar het standpunt over de hypotheekrente-aftrek. De CDA-leider liet zich daar niet over uit, in tegenstelling tot PvdA-leider Bos. Die vond dat de aftrek van de hypotheekrente een van de eerste punten moest zijn die in de formatie aan de orde moet komen.

Tussen PvdA en ChristenUnie zit vooral een verschil in opvatting over medisch-ethische zaken. Wat betreft Rouvoet  i (ChristenUnie) moeten niet alleen onderwerpen als abortus- en euthanasiewetgeving, maar ook het homohuwelijk 'hoog op de agenda' worden geplaatst. D66-leider Pechtold i vreest dat de ChristenUnie in de kabinetsformatie deze 'liberale verworvenheden' ter discussie wil stellen.

Balkenende was enthousiast over het groeiende vertrouwen tussen de beoogde coalitiepartners. Hij hoopt de kabinetsformatie te bespoedigen en wil nog voor de Provinciale-Staten verkiezingen van 7 maart 2007 premier van een nieuw kabinet zijn.

bron: De Volkskrant


verwant nieuws

meer over