PvdA-partijbestuur stapt op; Koole voorzitter interim-bestuur

donderdag 26 april 2007

Gisteravond is het hele PvdA-partijbestuur opgestapt nadat partijvoorzitter Michiel van Hulten i zijn vertrek had aangekondigd. Ruud Koole i, de voorganger van Van Hulten, wordt voorzitter van een interim-bestuur. Ook Eerste Kamerlid Trude Maas i gaat daar deel van uitmaken. Vice-voorzitter Siepie de Jong keert in dezelfde functie terug in het interim-bestuur.

Redenen voor het opstappen van het hele bestuur zijn naar verluidt de slechte verhoudingen binnen het bestuur en onenigheid over de te volgen koers. Ondanks heisessies wist Van Hulten geen eenheid te creëren. Ook had hij regelmatig aanvaringen met Wouter Bos i. Toen dinsdag uit een brief bleek dat een deel van het bestuur niet meer geloofde in het 'leiderschap' van Van Hulten, maakte hij gisterenochtend zijn vertrek bekend. Na crisisberaad besloot het hele bestuur toen op te stappen.

De partijtop benadrukt dat de crisis niets te maken heeft met de verkiezingsnederlagen bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 en bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2007. Het voor maart 2008 geplande partijcongres zal nu al komend najaar plaatsvinden.

bron: ANP, de Volkskrant 26 april 2007


Meer over